dijous, 2 de novembre del 2006

Unes 96.000 persones visiten els cementiris de Barcelona el dia de tots sants

En dies com ahir hi ha vida, molta vida, als cementiris. Més de 96.000 persones van visitar ahir els nou cementiris de Barcelona, i desenes de mils van fer el propi en la resta de l'àrea metropolitana i Catalunya.
L'afluència massiva als principals cementiris va causar problemes de trànsit, sobretot a Barcelona i, més en concret, a l'accés per la ronda de Dalt al cementiri del Sud-oest.
Els 96.000 Visitants suposen un rècord respecte als últims anys, que es comptabilitzaven entre 80. 000 i 90.000 Visitants als cementiris barcelonins. "És que enguany no ha caigut en pont", coincidien alguns visitants de Montjuïc que en ocasions anteriors havien avançat l'homenatge amb flors als seus difunts.
Les necròpolis barcelonines van viure el dia de Tots Sants, amb més gent als seus carrers que molts barris de la ciutat. Ell trànsit rodat, als accessos i a les vies interiors del cementiri de Montjuïc, va registrar a estones circulació lenta, a estones retencions i en alguns moments embossos. Fins i tot es va veure una grua del RACC recollint un vehicle avariat a dos metres d'on una família dipositava flors en un nínxol.
Un trajecte en automòbil des de Colom, al final de la Rambla, fins a l'entrada del cementiri de Montjuïc va suposar 25 minuts, amb quatre aturades per embossos.
"Damunt, han posat uns rètols assenyalant l'anell olímpic, que tapen als que indiquen la direcció del cementiri", es queixava un ciutadà que havia sofert els embossos.
"Més gent que altres anys, almenys a aquestes hores", calculava a mig matí Jordi Valmaña, director general de Cementiris de Barcelona, l'empresa acabada de segregar de Serveis Funeraris de Barcelona.
A les 10 del matí 11.000 Persones havien entrat en els nou cementiris. Més endavant li confirmarien que a el 11 del matí ja eren 28.000 Visitants. A les 5 de la tarda s'arribava, només a Montjuïc, als 40.000 visitants.

Desenes de parades de flors es van instal·lar als accessos als cementiris. Les cues en el trànsit no es repetien davant de les floristes, que oferien rams (roses, margarides, clavells... combinacions de flors) entre els 10 i els 18 euros. La gent arribava al cementiri amb els adorns florals adquirits en altres comerços. Destacaven els grups gitanos, formats per més persones, amb més gent jove acompanyant als seus majors i amb més flors i rams.
Alguns es dirigien a les oficines de l'administració del cementiri. Allí podien recollir el nou mapa guia on s'indica la localització d'unes 80 sepultures de personatges famosos. Una guia que en general va rebre enhorabones entre els qui la van usar ahir (es van repartir 1.300 exemplars), encara que va haver-hi qui va advertir alguna absència com la de la tomba de Santiago Rusiñol.
La climatologia va acompanyar i va permetre a molta gent dedicar més temps a l'arreglament del nínxol i fins i tot al passeig, encara que en alguns punts calia anar amb atenció per a creuar uns carrers en què ahir no haurien vingut gens mal uns quants semàfors.
El que sí que havia era Guàrdia Urbana, amb un dispositiu semblant al d'altres anys, a pesar de que hi havia una convocatòria de vaga d'hores extres en la policia local i que era una jornada electoral.
"El pitjor que hi hagi tanta gent és per als serveis d’avui", va comentar un empleat de Cementiris de Barcelona (ahir no va ser festiu per a la seva plantilla de 90 persones). Es referia als enterraments que havien de dur-se a terme en una jornada d'al·luvió. Els cotxes fúnebres i els dels acompanyants es van trobar amb un volum de trànsit que va afegir molèsties en pesar de la pèrdua d'un familiar o un amic. Els dols es van allargar per culpa dels embossos.
I és que l'activitat normal de la necròpolis no cessa amb l'extraordinària d'una jornada com la de Tots Sants o del dia de Difunts. No cessa, però es redueix. Ahir es van realitzar a la muntanya de Montjuïc una dotzena d'enterraments, pràcticament la meitat de què es fan en una jornada laborable.
Lluís Sierra, "La Vanguardia".