400.000 valencians van acudir als cementeris per a honrar els seus difunts i commemorar el dia de Tots Sants. A Pesar de que moltes famílies van avançar la visita, milers de veïns van pelegrinar ahir pels cementeris de València. Encara que el trànsit no va arribar a col·lapsar-se, es van produir problemes en Gaspar Aguilar i en el nou bulevard.
Com és habitual, l'afluència de visitants es realitza de forma escalonada per a evitar aglomeracions.
Es calcula, tal com va explicar la regidora de Medi Ambient, Maria Jesús Puchalt, que 400.000 Persones han acudit a algun dels huit cementeris de la ciutat des de la setmana passada, quan va començar el goteig de visites.
El Cementeri General canvia radicalment el dia dels difunts. Els rius de persones omplin de vida les seccions. Ahir, durant gran part del matí, era complicat entrar per la porta principal, amb cues per a consultar la ubicació de les tombes a les màquines.
Molts nínxols lluïen nets i perfectament adornats. Altres, els menys, irradiaven una tristesa infinita pel seu patent abandó.
El temps va acompanyar, amb una calor inusual per al mes de novembre. Fins i tot algun regidor de l'Ajuntament va sofrir més del necessari per a aguantar amb la jaqueta del vestit posada.
El dispositiu de trànsit organitzat per la Policia Local va funcionar bé, encara que entre les dotze i les dotze i mitja del matí es van produir embossos en l'avinguda Gaspar Aguilar i al bulevard Sud.
Fonts de la sala de control de trànsit van explicar que la capacitat del bulevard va permetre evitar col·lapses als voltants del cementeri. No obstant, des de primera hora la circulació va ser densa per aquestes dues vies, principals accessos al Cementeri General.
Com és tradició, la comitiva oficial de l'Ajuntament va col·locar una desena de corones en sepultures de valencians il·lustres, des de Blasco Ibáñez a Joaquín Sorolla, passant pel marquès de Camp o el de Sotelo, “alcalde de València”, com resa la seua làpida. Curiós detall, com va apuntar un regidor de l'oposició, que a Blasco, republicà fins a la seua última ranera, el recordaren amb una corona amb els colors del Vaticà, el blanc i el groc.
Des de les files socialistes es va organitzar una visita alternativa per les fosses comunes del cementeri, llocs de gran polèmica política des que un jutjat paralitzara la construcció de mil nínxols a la fossa de la secció setena, on se sospita que encara romanen restes humanes de represaliats de la postguerra i anys posteriors.
A les tanques que rodegen la fossa han aparegut missatges que critiquen l'estat de la zona. “Encara que açò estiga brut i indecent, la família no t'oblidarà mai. Et volem àvia”, diu un d'ells. Curiosament, aquests missatges, escrits a mà, ja es van col·locar el dimarts, encara que redactats amb ordinador. En semblar, van ser arrancats, per la qual cosa els familiars van tornar a escriure'ls de pròpia mà.
Tomba discreta al costat de la fossa, i intentant confondre's en l'anonimat, roman un dels nínxols més visitats del cementeri. Pertany a Nino Bravo, encara que apareix el seu nom real, canviat fa anys perquè es llevaven les lletres de la seua làpida.
Les parades de flors han viscut el seu peculiar agost. El preu d'un ram de roses va arribar als 36 euros, mentre que al Mercat Central es trobaven per 18. Una altra visitant explicava que els gladiols comprats als llocs costaven 1,5 euros més que al centre.
J. Batista, Las Provincias
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada