dijous, 2 de novembre del 2006

Milers de veïns de la Marina recorden els seus difunts en una jornada sense incidents

Els ajuntaments van posar en marxa dispositius per a regular el trànsit el dia de Tots Sants
La tradició mana. I com tal, ahir 1 de novembre, els veïns de la Marina Alta únicament tenien una prioritat a les seues ments, la de visitar el cementeri. Fidels a la seua cita anual, al voltant d'uns 20.000 Ciutadans de la comarca van aprofitar la jornada festiva de Tots Sants per a acudir als cementeris de cada població per a retre homenatge els seus difunts i honrar els seus sers volguts.
Des de bo matí, la imatge habitual dels cementeris va començar a transformar-se. Les silencioses i pocs transitats carrers se van convertir en un formiguer de gent. A més, el seu inhòspit aspecte va donar pas a uns nínxols lluents i adornats amb tapissos i mantells confeccionats amb els més vistosos rams de flors.
Una jornada en què també el bon temps va acompanyar, registrant-se unes temperatures gairebé estiuenques, que van propiciar l'afluència de públic a les tradicionals misses oficiades a les capelles dels cementeris.
No obstant, encara que el dia principal va ser ahir, les visites al cementeri van ser escalonades. I és que alguns veïns van preferir visitar els seus sers volguts el dia anterior a Tots Sants, per a evitar el sarau i l'aglomeració de tan assenyalada data.

Dispositiu de trànsit
La jornada va transcórrer sense incidències destacades, a causa dels dispositius especials llocs en marxa pels propis ajuntaments. Els agents de la Policia Local de la pràctica totalitat dels municipis de la comarca es van encarregar de regular l'accés als cementeris. A Dénia, el Camí del Cementeri va estar tancat al trànsit des de l'encreuament amb l'avinguda Miguel Hernández, per a facilitar l'accés dels vianants.
Així mateix, la regidoria de Servicis municipals va habilitar una zona d'aparcament en la part posterior del recinte i com a pàrquing provisional es va poder utilitzar el del supermercat ubicat enfront del cementeri.
Mentre que a Xàbia, només estava permesa l'entrada dels vehicles al camí del cementeri, però no la sortida. Precisament, l'Ajuntament de Xàbia va habilitar una línia d'autobusos gratuïts per a traslladar els veïns fins al cementeri, de la partida Catarroges.

Benedicció de nínxols
Però a més, a Xàbia la festivitat de Tots Sants va estar marcada per la benedicció dels nous nínxols.
L'acte es va celebrar minuts abans de la missa que es va oficiar a l'aire lliure, a les 17 hores. El rector Vicent Gilabert va ser l'encarregat de beneir les obres d'ampliació del cementeri, encara que alguns nínxols ja estaven ocupats, aspecte que no va passar desapercebut per al capellà.
Una multitud de veïns de Xàbia no va voler perdre's cap detall de la benedicció i van acompanyar a “el senyor Vicente” fins a les noves instal·lacions.
Al Costat d'ells també van estar presents l'alcalde, Eduardo Monfort, el regidor d'Esports, José Francisco Erades i el regidor d'Obres, Toni Torres, en representació municipal. Cap a la corporació de Xàvia es van dirigir les últimes paraules del rector agraint “no sols l'ampliació del cementeri, sinó per demanar-nos que vinguérem a beneir aquestes obres en una data tan assenyalada”.
En total, amb l'ampliació del cementeri de Xàvia s'han construït 1.804 Nínxols i 780 columbaris, amb una inversió que no ha arribat a 1.700.000 Euros.
Aquesta quantitat resulta inferior al pressupost inicial, aprovat per l'anterior equip de govern l'any 2003, que ascendia a més de 1.740.000 Euros.

Miriam Pagan, Las Provincias