dijous, 2 de novembre del 2006

Dia de Tots Sants

Dimecres de panellets, moniatos i castanyes acompanyades de vi bo, per fer-ho baixar tot; nit de Halloween, de carbasses, disfresses, d'ensurts i de dolços.
Un dia de Tots Sants una mica atípic, el clima ja fa uns anys que s'entesta a fer-nos creure que encara som a l'estiu i que ens aniria millor un gelat de castanyes que aplegar-
nos a la vora del foc per torrar-les, com marca la tradició.
Encara recordo els dies de Tots Sants de la meva infantesa. A les set del matí, ben d'hora per tal d'evitar les aglomeracions tradicionals, tocava diana i tota la família, sense excuses ni excepcions, enfilàvem cap al cementiri, on any rere any repetíem el mateix ritual, el mateix recorregut, visitant les tombes dels parents, renovant les flors marcides, fent una neteja a consciència.
Avui en dia encara és una tradició que es manté, però que es va reduint progressivament. Abans la mort formava part de les nostres vides d'una manera molt més present. La gent gran acabava els seus dies a casa, es feia la vetlla al saló, etcètera. Cada vegada més allunyem tant com podem de nosaltres aquesta realitat inevitable, que, tant si ens agrada com no, un dia o altre també ens passarà a nosaltres.
Els humans hem aconseguit crear tot un ritual per honorar i recordar totes les persones que ens han deixat i ho fem, no podia ser de cap altra manera, menjant i bevent, aplegant-nos i fent una festa. Som ben curiosos els humans!
I aquest any a Catalunya, a més a més, van decidir que el dia de Tots Sants era una bona data per celebrar les eleccions al Parlament. Alguns van arribar a qualificar l'elecció d'aquest dia de la darrera maragallada que ens oferia el President.
Avui quan llegiu aquesta finestra oberta ja sabrem a qui li toca assumir el càrrec de president de la Generalitat, ¿o no?, perquè potser amb els resultats definitius a les mans els partits polítics no tenen més remei que arribar a nous pactes per afavorir el Govern de Catalunya els propers quatre anys. Jo des d'aquí només puc desitjar que tots els sants els il.luminin, a veure si aquesta vegada ho fan una mica millor.

M. José Espinosa. "El Periòdic d'Andorra"