dimecres, 1 de novembre del 2006

Carro nou per a Tots Sants a Sant Joan (Eivissa)


El carro fúnebre de mitjan del segle passat, va ser restaurat pel taller de Fusta i Ferro. Sant Joan ha recuperat el seu carro fúnebre de mitjan del segle passat després del treball de restauració portat a terme pels alumnes del taller ocupacional Fuet i Ferro.
La presentació va tenir lloc ahir en el Cementeri Nou de Sant Joan i va ser presidida pel conseller de Patrimoni, Joan Marí Tur, i per l'alcalde de Sant Joan, Antoni Marí Marí. Allí es van donar cita també els alumnes del taller així com la seva professora, Ruth Sánchez, especialitzada en restauració amb la llicenciatura en Belles Arts per la Universitat de València.
El conseller Tur va assegurar que la recuperació es va portar a terme a sol·licitud dels veïns del poble i que la restauració és un homenatge a tots els morts: «És un dia d'esperança perquè entre tots vam recuperar tot, des d'una torre de defensa fins al més menut», va dir el conseller durant la trobada.
El pressupost va ser de cinc mil euros i la restauració va ocupar els integrants del taller una mica més d'un any: «Estava en un estat de conservació prou dolent sobretot per un ambient d'humitat i temperatures altes que havia portat a la matèria fins a la seva desaparició en un dels laterals i a la porta de darrere», va explicar la restauradora sobre l'estat en què van rebre el carro, la fusta, el faig, havia sigut afectada pel corc.
«Vam anar fent el treball, algunes vegades amb talles directes sobre fusta i altres utilitzant resines sintètiques per a finalment aconseguir la seva estructura original», va agregar Sánchez, que va agrair també la col·laboració de la fusteria Germans Botiga.
Aquesta és la primera vegada que Sánchez realitza la restauració d'un carro fúnebre i va assegurar que ho va fer des de «el respecte i guardant l'obra i el seu valor històric».
En la ressenya escrita oferta pels implicats en la recuperació s'explica que els carros fúnebres es troben fortament influïts pel seu simbolisme i record en la memòria del poble eivissenc. Aquest carro en particular va ser construït a mitjan segle XX en una fusteria de Sant Joan, avui desapareguda. Entre les persones que van participar en la construcció es trobava Toni Torres Roig de Ca Toni de Sant Joan els records i de la qual saber van facilitar la tasca de recuperació, que fins a juny del 2006 han dut a terme l'Ajuntament de Sant Joan i els alumnes del taller en el marc de la col·laboració entre la Conselleria de Treball i Formació, a través del Soib, i el Consell Insular. El carro estarà aquests dies en exposició en el Cementeri Nou.

Última Hora [Eivissa i Formentera]