dilluns, 16 de juliol del 2007

Lloret impulsa una ruta modernista pel cementiri


 Lloret de Mar no només és sol i platja. Els seus atractius turístics van més enllà d'una certa mala fama pels usos i abusos de l'oci nocturn. Conscient d'això, l'ajuntament ha impulsat els últims mesos diverses iniciatives per donar a conèixer aspectes culturals i lúdics d'una població que vol salvaguardar els seus orígens. Un recorregut modernista pel cementiri, una visita al recentment inaugurat Museu del Mar i una passejada pels renovats jardins de Santa Clotilde mostren una cara diferent d'aquesta localitat.
El cementiri de Lloret va ser inaugurat el 1901 i en les seves passejades es troben algunes de les mostres més significatives de l'art funerari català de principis del segle XX, marcat per l'estil modernista. En la construcció dels hipogeus i panteons hi van participar arquitectes i escultors de renom, com ara Josep Puig i Cadafalch, Vicenç Artigas, Antoni Gallissà, Bonaventura Conill i l'escultor Ismael Smith.
El resultat és una col.lecció de 37 joies de l'arquitectura modernista especialment pensades i dissenyades pels autors per a aquest espai. Davant de cada sepulcre, l'ajuntament ha instal.lat uns panells en tres idiomes --català, castellà i anglès-- amb el nom de l'autor i l'any de construcció, i uns quants detalls de l'obra. En alguns casos, als rètols s'hi inclou una reproducció dels plànols originals, que es conserven a l'arxiu de la localitat.

QUATRE ESPAIS
Aquesta iniciativa s'emmarca en el que els responsables de la promoció de la localitat han anomenat Museu Obert de Lloret (MOLL), integrat per quatre espais interpretatius situats a Can Garriga, Can Font, Can Xardó i el castell de Sant Joan; dos jaciments ibèrics (puig Castellet i turó Rodó) i els jardins noucentistes de Santa Clotilde.
Aquest espai natural, dissenyat a principis del segle XX per l'arquitecte i urbanista Nicolau Maria Rubió i Tudurí, està ubicat en un promontori amb espectaculars vistes al mar. Els jardins, amb vegetació típicament mediterrània, es van realitzar seguint l'estil renaixentista italià, amb passejos escalonats en terrasses i bustos clàssics a tots els racons, que en l'actualitat estan sent restaurats i catalogats per la Generalitat.

CENTRE D'INTERPRETACIÓ
L'última aportació per promocionar el patrimoni artístic de Lloret ha estat el Museu del Mar. Concebut com a punt d'informació que serveix de porta d'entrada al MOLL, aquesta instal.lació és un centre d'interpretació ubicat en el que temps enrere va ser la residència d'un indià --la casa Garriga-- i s'hi explica la relació de la localitat amb el mar.
El museu, que va ser inaugurat poc abans de l'estiu, ha suposat una inversió de dos milions d'euros i als seus 600 metres quadrats s'hi ubica una exposició del patrimoni marítim d'aquesta població de la Costa Brava. La navegació de cabotatge, la desapareguda indústria naval, una col.lecció de maquetes de grans velers i les històries dels grans capitans de la ciutat traslladen el visitant a un món de novel.la i recorden un ahir en què Lloret projecta la seva nova imatge.

Ferran Cosculluela. El Periódico