dissabte, 28 d’octubre del 2006

Els fossars de Barcelona afronten el primer Tots Sants que coincideix amb una jornada electoral

Curiós recorregut el que molts barcelonins faran el proper dia 1: del col·legi electoral al cementiri, o viceversa. I Cementiris de Barcelona no espera que la insòlita coincidència entre la cita amb les urnes i el dia de Tots Sants, en què molta gent conserva encara la tradició de fer una visita als seus morts, suposi una minva en el pelegrinatge massiu de cada any als fossars de la ciutat. Potser fins i tot al contrari. De fet, l'empresa pública preveu que els nou fossars municipals rebin dimecres que ve uns 90.000 visitants. Sigui com sigui, l'Ajuntament espera que també aquest cap de setmana i el vinent es multipliquin les visites als cementiris, per això avui comencen les ampliacions dels horaris d'obertura. També el transport públic per arribar-hi s'ha reforçat.
No només no s'espera menys afluència als cementiris arran de la coincidència amb les eleccions a la Generalitat, sinó que fins i tot podria ser que hi hagi qui aprofiti la sortida al col·legi electoral per apropar-se a visitar la tomba dels seus éssers estimats, aventura una portaveu de Cementiris de Barcelona. Això serà dimecres, però l'operació de reforç als cementiris comença avui, perquè l'empresa semipública preveu que, des d'avui i fins al cap de setmana vinent, els nou fossars de la ciutat rebran aproximadament un 60% dels visitants que els trepitgen al llarg de tot l'any.
D'aquí els ja habituals reforços del transport públic per facilitar-ne el desplaçament. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha posat en servei dos autobusos llançadora que connectaran la plaça Catalunya i la plaça Espanya, respectivament, amb el cementiri de Montjuïc. Funcionaran demà diumenge, el dimecres dia 1 de novembre i també el diumenge següent, dia 5. A més, aquests mateixos dies es reforçaran les línies d'autobús que van als dos cementiris que reben, amb diferència, el major nombre de visites, els de Montjuïc i Collserola. Així, els reforços es concentraran en les línies 21 i 107, que van a la muntanya màgica, i 102, 103 i 104, que van a Collserola.
Durant tota la setmana els fossars disposaran de punts de venda de flors dins dels mateixos recintes. El del Poblenou, com l'any passat, les vendrà mitjançant màquines expenedores.
El dia de Tots Sants, a més, els cementiris de Poblenou i les Corts seran el marc de sengles actuacions amb dos quartets de corda que, de dos quarts de dotze del matí a dues de la tarda, tocaran peces de música clàssica d'Albinoni, Händel, Mozart,
Beethoven, Schubert, Bach i Puccini, però també altres composicions més modernes, d'Eric Clapton, Elton John, Joan Manuel Serrat, Lluís Llach i Ennio Morricone.
Al fossar de Montjuïc no hi haurà música en directe, però sí un homenatge a Santiago Rusiñol, aprofitant que som en l'any dedicat a l'escriptor. L'actriu Rosa Novell en farà una lectura de textos a dos quarts d'una del migdia davant del panteó número 10.
Pel que fa a la ja tradicional missa de Tots Sants al cementiri de Sarrià, serà presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

Ivan Vila, El Punt