dissabte, 11 d’agost de 2007

Robatoris d'ornaments al cementiri de Santa Coloma de Gramenet

Els usuaris denuncien que han desaparegut figures i gerros de difunts.

El cementiri de Santa Coloma, situat a la carretera de la Roca, ha estat víctima els últims dies d'una onada de robatoris de figures religioses i vasos d'acer inoxidable que són utilitzats com a gerros al costat dels llits dels difunts. L'alarma s'ha estès entre els usuaris del cementiri, que han denunciat als administradors la desaparició dels seus objectes. Els encarregats del cementiri reconeixen els fets i anuncien la instal.lació de més càmeres de vigilància al recinte.
Carmen Moreno ha denunciat la desaparició de figures a la tomba del seu fill i, més recentment, dels vasos d'acer inoxidable. Es va adonar que faltaven moltes floreres als carrers del cementiri i va anar a denunciar- ho a l'ajuntament, on va ser remesa als administradors del recinte. Els furts van passar als carrers de Santa Rita i Santa Cristina del cementiri.
"Em van dir que hi havia hagut més de 450 robatoris en les últimes setmanes. Jo tinc una cosa molt important al cementiri: el meu fill. Exigeixo que el que pago de quota de manteniment es destini a millorar la seguretat", va explicar Carmen.
El cementiri de Santa Coloma queda gairebé buit bona part del dia. I els responsables no saben precisar si els robatoris han estat comesos de dia o de nit. "També ens han robat algunes de les eines diàries que utilitzen els treballadors", va dir un representant del cementiri.
L'administració està instal·lant càmeres de seguretat amb l'objectiu de reforçar la vigilància. Els equips apunten cap als nous plafons solars però, després de l'onada de robatoris de les últimes setmanes, també es col·locaren en altres punts del cementiri. "Es reforçarà la seguretat amb les càmeres, però no es podrà contractar una persona que vigili les 24 hores. Això no seria viable econòmicament", va explicar un portaveu de l'empresa.
Després de la desaparició de figures, Carmen va optar per fixar-les sobre el marbre mateix de la tomba. "Em va afectar molt quan me les van robar. Fa dos mesos també van desaparèixer flors que li havia anat a portar un dissabte. La setmana següent, ja no hi havia res", es lamenta.
El cementiri reconeix que ha rebut moltes queixes de visitants, encara que desestima algunes de les reclamacions per robatori de flors, ja que creuen que també se les pot emportar el vent.
Valor escàs
Els responsables del cementiri sospiten que els robatoris han estat comesos per unes famílies gitanes, però consideren que es tracta d'un fet aïllat. Els vasos d'acer inoxidable solen estar inclosos amb la contractació d'un nínxol i no es venen per separat. Els encarregats del cementiri asseguren que tenen un valor escàs.
Segons els denunciants, la policia va ser informada dels fets, encara que els Mossos d'Esquadra van afirmar que desconeixien aquestes reclamacions.

David Placer, El Periódico de Catalunya, pàg. 29