divendres, 29 d’octubre del 2010

De les ànimes i de les arts

Els Serveis Funeraris Integrals han organitzat per aquest cap de setmana, coincidint amb la festivitat de Tots Sants, dos itineraris pels cementiris de Vilanova i la Geltrú i Sitges. La primera visita serà a Vilanova, sota el títol de L'ànima artística del cementiri. La segona, serà al cementiri de Sant Sebastià de Sitges i es titula La ruta de les ànimes. L'objectiu d'aquesta iniciativa és explicar la història dels dos recintes mitjançant els personatges cèlebres que hi estan enterrats i de l'obra d'importants arquitectes i escultors que van deixar la seva petjada en les monumentals tombes dels indians. La visita de demà dissabte començarà a les 12 del migdia i permetrà descobrir les tombes de personatges il·lustres com Víctor Balaguer, Manuel de Cabanyes, Joaquim Mir o Francesc Gumà. Algunes d'aquestes tombes són obra d'arquitectes de renom de l'època com Bonaventura Pollés o Domènech Estapà.

 Panteó on hi ha enterrat l'escriptor Víctor Balaguer, al cementiri de Vilanova i la Geltrú.

La visita al cementiri de Sant Sebastià de Sitges es farà diumenge també a partir de les 12 del migdia. La història d'aquest recinte també va estretament lligada a l'arribada dels indians a la vila. Les famílies que havien fet fortuna a Amèrica invertien el seu capital en grans cases i palauets senyorials, però també en bellíssimes escultures que els acompanyarien en el repòs etern. La ruta del cementiri de Sant Sebastià permet descobrir un dels patrimonis monumentals funeraris més rellevants d'aquell temps, amb obres d'escultors i arquitectes reconeguts com Josep Llimona, Frederic Marès, Manuel Fuxà, Agapit Vallmitjana, Alexandre Mariotti o Pere Jou. En les visites, a més dels indians també es poden conèixer referències històriques de personatges reconeguts al Garraf.
El valor històric, cultural i artístic dels cementiris de Vilanova i la Geltrú, Sitges i Vilafranca del Penedès els ha permès entrar a formar part de l'ASCE (Association of Significant Cementeries in Europe). La inclusió en aquesta associació ha obert les portes a les rutes turístiques associades a aquest tipus de visita cultural. A Vilafranca, les visites ja es fan de manera habitual durant la tardor i la primavera. A Sitges van començar a fer-se amb periodicitat juntament amb les rutes modernistes. I, a Vilanova i la Geltrú, es fan encara de manera esporàdica. Aquests tres cementiris, però, garanteixen un potencial pel seu valor com a testimonis de l'auge viscut al Garraf i l'Alt Penedès durant el segle XIX.

El Punt Penedès