dimecres, 7 de maig de 2008

Un jutge investiga la profanació d'un nínxol per robar les joies del difunt


La família va detectar que algú havia forçat la sepultura un mes després d'enterrar-lo a Barcelona
Un jutjat de Barcelona investiga la profanació del nínxol del cementiri de Sant Andreu on descansa des de finals de març el patriarca gitano de 80 anys Francisco Moreno, ja que el seu fill va denunciar el 27 d'abril passat que algú havia obert el fèretre del difunt per endur-se els rellotges i l'anell d'or amb què va ser enterrat. La família va descobrir que havien forçat la làpida un mes després del funeral, quan van anar a visitar el patriarca i van veure que una de les tires laterals de marbre del nínxol estava trencada. Serveis Funeraris de Barcelona va admetre ahir que la làpida havia estat manipulada, però va assegurar que el fèretre no va ser forçat.
El 27 d'abril passat es complia un mes de la mort de Francisco Moreno Amaya, i la seva vídua i els seus fills, com cada diumenge, van anar a visitar el nínxol del patriarca al cementiri de Sant Andreu. Aparentment, la làpida i les jardineres estaven perfectament col·locades, tot i que el terra era ple de guix. En un principi, els familiars no van donar gaire importància a aquest detall i, tal com havia previst, un dels fills del difunt va pujar amb una escala fins al nínxol –situat a una alçària d'uns tres metres– per col·locar-hi dues fotografies petites.

Un «trauma» familiar
Mentre hi accedia, però, l'home va començar a inquietar-se, ja que va notar que la sepultura desprenia una olor molt forta. «De seguida em vaig adonar que el marc de marbre de la làpida no estava col·locat tal com l'havíem deixat, ja que els gitanos tenim molta tradició en aquest sentit i ens agrada tenir cura dels nínxols dels nostres difunts», va explicar ahir Rafael. Ràpidament, l'home va avisar els responsables del cementiri, ja que intuïa que algú havia profanat la sepultura del seu pare. Un enterrador va confirmar les seves sospites poc després ja que, en retirar el vidre que protegia el nínxol, va comprovar que la làpida i la llosa de ciment que tancava la sepultura només estaven encaixades, malgrat que els enterradors les havien fixat amb ciment després del funeral. Segons la versió de la família, el treballador els va dir també que el fèretre estava obert. «Ha estat un trauma per a tots i la meva mare, que ja és gran, no es recupera del disgust», va afirmar Rafael.
Malgrat els nervis del moment, el fill del difunt va demanar permís a l'enterrador i va pujar fins al nínxol per comprovar que el cos del patriarca estigués intacte. Segons va explicar, havien enterrat el seu pare amb els braços en creu, però en aquell moment «els tenia estirats». A més, «li havien aixecat la camisa, i li havien deixat el ventre al descobert». Es dóna la circumstància que la comunitat gitana té la tradició d'enterrar els éssers estimats amb els seus objectes de valor i, en aquest cas, la família assegura que dins el fèretre hi havia dos rellotges i un anell d'or, i un rellotge d'acer, tots ells valorats en 41.000 euros segons els seus càlculs.
Per tot plegat, unes hores després de descobrir la profanació, els familiars de Francisco Moreno van denunciar els fets als Mossos, que van acudir al cementiri i van precintar el nínxol. Els agents també es van endur la làpida, que ara analitzen els investigadors. D'altra banda, la policia catalana va remetre les diligències al jutjat d'instrucció número 27 de Barcelona, que investiga el cas perquè aquell dia estava de guàrdia. La família –representada pel bufet d'advocats Villegas de Santa Coloma de Gramenet– sospita que els treballadors del cementiri van obrir el nínxol per robar les joies, ja que el fet que la làpida estigués col·locada «a consciència» els fa descartar que la profanació sigui conseqüència d'una bretolada. «No vull que això torni a passar i només desitjo que la persona que ha profanat el nínxol pagui pel que ha fet», va explicar el fill del difunt, que hi va afegir que el que menys els importa en aquests moments són les joies i que només volen que la policia trobi el culpable.

Vigilància Al Cementiri
Per la seva banda, els treballadors del cementiri van assegurar que no tenen res a veure amb la profanació del nínxol i van mantenir que han rebut amenaces dels familiars del difunt. Una portaveu de Serveis Funeraris de Barcelona va admetre ahir que alguna persona aliena al cementiri va manipular la làpida de Francisco Moreno, però va assegurar que el fèretre no va arribar a ser forçat. Segons va dir, la família va vetllar el difunt a casa seva i, per tant, no hi ha cap document que acrediti que el patriarca va ser enterrat amb joies, informació que sí que consta quan els difunts es vetllen al tanatori. L'empresa, d'altra banda, va explicar que el cementiri està vigilat per personal de seguretat mentre està obert al públic i que, durant la nit, es fan rondes de vigilància. Tenint en compte aquestes dades, i amb l'objectiu d'aclarir els fets, Cementiris de Barcelona (l'empresa que gestiona que el cementiri de Sant Andreu) ha presentat una altra denúncia que també ha arribat al jutjat.

Laura Sayavera. El Punt