dijous, 18 de gener de 2007

Profanen el cementeri d'El Verger, a la comarca de la Marina Alta, i destrossen set làpides

El cementeri d’El Verger romandrà precintat fins que la Guàrdia Civil reculla totes les proves pertinents que els ajuden a aclarir qui o els qui van profanar aquest cementeri per a destrossar set làpides de distintes zones d'aquest cementeri.
Els fets van ocórrer a la matinada del dimarts, quan segons pareix segons fonts de la investigació, uns vàndals van entrar per la força en aquest lloc i van causar varis danys a les làpides.
Els agents que porten la investigació descarten que el mòbil fóra el robatori perquè, segons van comentar, ‘‘no s'ha obert cap sepultura per a sostraure objectes de valor'', per la qual cosa tot apunta que es tracta d'una gamberrada o un acte vandàlic de molt mal gust, obra d'un grup de gamberros.


Sense detencions
De moment no s'ha procedit a cap detenció ja que la investigació continuarà en els pròxims dies.
La notícia va saltar a l'opinió pública ahir al voltant de les 12 del matí quan una senyora va acudir al cementeri a fer la visita a un familiar i es va trobar amb la desagradable sorpresa que la làpida havia desaparegut del seu lloc. Les altres coses estava intactes.
Espantada va avisar del que ocorre a l'enterramorts qui va comprovar que faltaven altres sis làpides de altres tants nínxols d'aquest cementeri.
Immediatament es va alertar la Policia Local i a la Guàrdia Civil qui es van personar al cementeri per a veure què és el que havia succeït.
També van acudir l'alcalde del Verger, Manolo Martínez Polit, acompanyat d'una regidora per a comprovar in situ els danys que s'havia realitzat en aquest lloc. El primer edil d'aquest municipi, atònit pel que va titllar com una ‘‘gamberrada i un broma de molt mal gust'', va assegurar que quedava descartat el mòbil del robatori ‘‘perquè els autors no es van emportar res, van desmuntar les làpides i les van deixar, però no van obrir les tombes, ni van sostraure cap objecte de valor''.
A més, segons Martínez Polit i tampoc es van trobar ‘‘pintades, ni grafits, ni gens rar. Tot està en mans de la Guàrdia Civil que està investigant el tema, però tot apunta que és una gamberrada''.
L'alcalde va comentar que, per ara, l'Ajuntament no té previst col·locar càmeres de seguretat al recinte del cementeri, ni posar un guarda jurat. ‘‘Primer volem que s'aclarisca tot i després ja decidirem que farem sobre aquest assumpte''.
La veritat és que és la primera vegada que ocorre un fet d'aquest tipus al cementeri del Verger.
Segons va relatar Martínez Polit, la clau d'aquest lloc només la tenen la Policia Local i l'enterramorts, qui sol obrir la porta tots els dies des de les 9 del matí i fins a migdia i a la vesprada.
A més, segons el primer edil, si algun veí necessita Entrar al recinte per alguna cosa important, l'enterramorts li obri la porta sense problema.
Alguns veïns d'aquest municipi van acudir ahir sobre les 14 hores al cementeri, alarmats pel que havien sentit pel vaig poblar i preocupats pels familiars que es troben enterrats.
Segons van comentar, ‘‘quelcom roí ha passat perquè ens han dit que aquest matí hi havia molts cotxes de la Guàrdia Civil i de la Policia Local fora del cementeri''.
Alguns van assegurar que es Deia pel vaig poblar que havien obert les sepultures i extret les restes dels enterrats allí. Un extrem Que va ser negat rotundament, tant per l'alcalde d'aquesta localitat com pels agents de la Guàrdia Civil.


Tranquil·litat als veïns
És més, el veí, va aprofitar per a llançar una missatge de tranquil·litat a tots els ciutadans d'aquest municipi perquè ‘‘no s'ha profanat cap tomba, el que han fet ha sigut retirar les làpides del seu lloc''.
Segons va comentar, la Guàrdia Civil té previst cridar els familiars de les persones la làpida dels quals ha sigut llevada per a comunicar-li-ho i que acudisquen a veure-ho.
Posteriorment, ‘‘si els afectats no tenen mitjans per a fer-se càrrec de les despeses per a tornar a col·locar la làpida, l'Ajuntament es farà càrrec dels treballs, si és necessari'', va comentar l'alcalde.
De moment, ningú pot accedir al cementeri fins que els agents no acaben de recollir empremtes I proves.

Dénia evita nous actes vandàlics amb les càmeres de seguretat
El cementeri d’El Verger no hi ha sigut l'únic de la Marina Alta que en els últims anys que ha sigut profanat.
El cementeri de Dénia també va ser objectiu dels actes d'uns gamberros el 16 de gener del 2005. Per això, un any després i aprofitant les obres d'ampliació del recinte el consistori va decidir Instal·lar càmeres de circuit tancat de televisió, amb gravadora inclosa per a vigila els nínxols.
L'objectiu d'aquesta mesura és evitar actes vandàlics i la profanació de nínxols com els ocorreguts en 2005, quan tres delinqüents van violentar làpides i van obrir un fèretre.
Les càmeres de seguretat vigilen cada pavelló, cada carrer, les 24 hores del dia per a dissuadir a vàndals, profanadors de tombes i jóvens gamberros.

Punts estratègics
L'empresa que va fer l'ampliació del Cementeri de Dènia, Intersa Levante, va instal·lar en punts estratègics les càmeres, semblants a les que hi ha en les entitats bancàries o els recintes oficials de rellevància.
Aquesta empresa va aconseguir el projecte d'ampliació del cementeri, valorat en 911.000 euros, precisament per incloure com una millora en el plec de condicions de la contracta la instal·lació de càmeres de seguretat.
L'Ajuntament havia acordat mesos abans extremar les mesures de vigilància, després del robatori que van perpetrar tres delinqüents al gener del 2005. Van trencar els vidres i les làpides de 80 nínxols i van profanar una tomba.
Els fets van causar indignació entre els veïns, perquè van comprovar com les tombes on reposaven els seus familiars havien sigut violentades.
Els lladres Es van emportar les almoines que dipositava la gent en el raspall de la capella, objectes de valor de l'oficina, una imatge d'or de la Mare de Déu del Pilar, un cirial, creus d'argent i altres objectes que acompanyaven els difunts.
L'edil, Pep Marí, va dir “No crec que a cap malvat se li ocórrega entrar al cementeri perquè els identifiquem immediatament”.

J. C . i Concha Pastor, "Las Provincias"