dilluns, 28 de juny de 2004

La ruta dels cementiris

Hi ha qui només veu en els cementiris la mort, però d'altres hi veuen tot un recorregut a través de la història de la ciutat, quasi com en un museu on conviuen diferents estils arquitectònics que parlen de la realitat de cada època. L'Ajuntament de Barcelona, conscient de l'interès que panteons, nínxols i escultures desperten entre molta gent per la seva bellesa arquitectònica i valor històric, ha creat, coincidint amb la Setmana Europea dels Cementiris, la Ruta dels Cementiris, amb què s'obren les portes dels dos cementiris més monumentals de Barcelona: Montjuïc i Poblenou.
El cementiri de Poblenou (C/Taulat, 2), el més antic de la ciutat, és la primera parada de la ruta. Conegut antigament com el cementiri vell o de l'Est, es va començar a construir l'any 1775 gràcies al bisbe Josep Climent, que pretenia canviar els costums dels barcelonins de fer els enterraments a les parròquies i convents. Poc després, però, va ser destruït per les tropes napoleòniques. Però va tornar a reconstruir-se, seguint un estil neoclàssic, gràcies a l'arquitecte italià Antoni Ginesi. Més tard, els millors escultors de la segona meitat del segle XIX van deixar la seva emprempta en els panteons i sepultures encarregats per la burgesia barcelonina. En aquest cementiri, es poden veure una trentena de monuments de l'època.
El recorregut pels cementiris barcelonins segueix pel de Montjuïc (C/Mare de Déu de Port, 54-58), anomenat també del sud-oest. Inaugurat el 17 de març de 1887, segons un projecte de l'arquitecte Leandre Albareda, és el més gran dels nou cementiris de Barcelona, no per la seva extensió, sinó pel nombre de sepultures i obres artístiques. A més a més, des de la seva situació privilegiada, dalt de tot de la muntanya i de cara al mar, es poden veure unes fantàstiques vistes de la ciutat.
Els cementiris es poden visitar cada dia de les 08:00 hores del matí a les 18:00 hores de la tarda. Per seguir la ruta, l'Ajuntament ha editat tríptics informatius, que es poden trobar a les oficines d'informació turística de la ciutat, i la guia Un passeig pel cementiri del Poblenou, escrita per la professora de literatura urbana de la Universitat de Chicago, Elisa Martí, i que inclou un mapa, fotografies i fitxes tècniques sobre l'arquitectura i l'estil dels panteons que es visiten en el recorregut.
Amb la ruta, l'Ajuntament de Barcelona vol recuperar, de manera innovadora, aquest patrimoni desconegut per la majoria de la gent. Comença amb el del Poblenou i seguirà amb el de Montjuïc l'any 2007-2008.

Anna Massa, www.lamalla.net (8 de juny de 2004)