divendres, 11 de setembre del 2009

Profanen sis nínxols i destrossen làpides al cementiri d’Ulldecona

Un total de sis nínxols del cementiri d’Ulldecona van ser profanats la nit de dilluns a dimarts en un acte macabre que ha consternat els veïns la població del Montsià, en plenes festes quinquennals. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per determinar l’autoria dels fets.
El cementiri d’Ulldecona no té vigilant i un empleat municipal és l’encarregat d’obrir cada dia el recinte. Tanmateix, va ser una persona de la població, que va anar dimarts a dipositar flors a la sepultura d’un familiar, qui va donar l’avís a la Policia Local i aquesta als Mossos d’Esquadra de l’acte vandàlic comès. La imatge era macabra. Sis nínxols havien estat rebentats amb les corresponents làpides trencades i els ossos dels difunts al descobert. En uns altres tres nínxols es van danyar parcialment les làpides.
L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha reconegut que l’acte vandàlic ha consternat els veïns de la població, que durant aquesta setmana celebren les festes quinquennals en honor a la Mare de Déu de la Pietat. «Les destrosses en algunes làpides són importants i ara mirarem si a través d’alguna assegurança es poden cobrir aquests danys», ha explicat Ventura, que ha definit els fets com una «bretolada molt cruel».
Segons ha pogut saber aquesta redacció s’ha descartat el robatori a les sepultures com a mòbil de les profanacions i tot apunta a un acte vandàlic en el marc de les festes majors de la població. A la zona afectada del cementiri no van aparèixer pintades ni altres indicis que apuntessin a algun tipus de ritus satànic. «Pels danys que es van cometre l’autor o els autors van haver d’estar algunes hores a l’interior del recinte», suposa Ventura, que va afegir que «no crec que una persona sola hagi pogut fer tot això».
Els Mossos van realitzar dimarts al matí una inspecció ocular al lloc dels fets on també es va personar un forense. Van ser els agents de la policia catalana els qui van avisar els familiars dels difunts de les sis tombes profanades.
Arran d’aquest succés i de la investigació iniciada pels Mossos d’Esquadra, el cementiri es troba tancat al públic des de dimarts i l’Ajuntament podria tornar a obrir-lo a partir d’avui, segons va indicar ahir l’alcaldessa. El cementiri es troba prop del Calvari, apartat del nucli urbà i a poca distància del polígon industrial de Valdepins.

Joan Josep Carot, Diari de Tarragona