Unescocat i Cementiris de Barcelona han signat, aquest matí, un conveni de col·laboració per treballar conjuntament en la conservació i difusió del patrimoni funerari. La signatura del conveni s'ha fet a la seu de Cementiris de Barcelona i l'han formalitzat el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, i Agustí Colomines, director d'Unescocat.
A través d'aquest acord, les dues entitats vetllaran per la protecció i difusió d'aquest patrimoni no només a nivell local sinó també a la resta del món. En aquest sentit, una de les primeres actuacions que portaran a terme serà la creació d'una Xarxa Mundial de Patrimoni Funerari que agruparà entitats i institucions que treballen en camps relacionats amb el patrimoni funerari. L'acord també preveu sol·licitar a la UNESCO una declaració sobre el patrimoni funerari i la creació d'una instància transversal especialitzada en aquest àmbit.
A través del conveni, Unescocat passarà a donar suport a la Ruta dels Cementiris que actualment promou Cementiris de Barcelona, una iniciativa que pretén donar difusió al ric patrimoni funerari de la ciutat.
Un punt d'unió entre totes les cultures
El patrimoni funerari, que inclou tant el patrimoni material com immaterial, té el valor afegit de ser una eina privilegiada de diàleg interreligiós i intercultural, ja que totes les tradicions culturals i religioses atorguen molta importància a la mort i a totes les manifestacions culturals que hi estan relacionades, i per tant és un punt d'unió entre totes les cultures. El patrimoni funerari inclou els cementiris i monuments funeraris, i també les pràctiques religioses, les tradicions, les creences relacionades amb la mort i els difunts.
La UNESCO ja ha inclòs diverses expressions d'aquest tipus en les seves llistes de patrimoni de la humanitat: les piràmides d'Egipte, les tombes imperials de les dinasties Ming i Qing, el cementiri Skogskyrkogarden a Estocolm o les festes indígenes dedicades als morts de Mèxic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada