dijous, 21 de setembre de 2006

Inauguren l’exposició Cementiris d'ultramar, al Museu d’Història de Catalunya

L’exposició és un viatge seguint els passos dels catalans que varen fer les amèriques. Comença al cementiri de Montjuïc, on el visitant fa una primera mirada als grans panteons d’una burgesia catalana en expansió. Aquest lligam entre vida, mort i art continua, també, a les amèriques: a l’Havana, a Buenos Aires i a Montevideo.
Les fotografies de Pilar Aymerich tenen un objectiu prioritari: evocar la presència catalana a alguns indrets del continent Sudamericà, sobretot a partir del segle XIX. Al darrera d’aquestes fotografies hi ha, però, moltes altres coses, com correspon a l’indret on han estat fetes i al món que volen explicar. Hi ha un tast d’un dels fenòmens més generalitzats del món contemporani, el de l’emigració i l’exili. Però també hi ha el desig universal de molt humans de mantenir viva la seva presència més enllà de la mort. Hi ha també l’expressió de poder i la voluntat dels grups socials benestants de perpetuar als cementiris que acullen les seves restes mortals el lloc de privilegi que varen aconseguir en vida. Per a un historiador, i també per a qualsevol visitant perspicaç, la visita dels cementiris de la Recoleta a Buenos Aires, Central i del Buceo a Montevideo, de Colón a l’Havana i de Montjuïc a Barcelona que es pot fer a través de les fotografies de Pilar Aymerich evoca infinitud d’aspectes de la vida quotidiana i de la història general d’un país concret i de la humanitat sencera.

Cementiris d'ultramar, fotografies de Pilar Aymerich
Inici: 21.09.2006 - Fi: 03.12.2006

dimecres, 6 de setembre de 2006

Profanen tres nínxols a una població de Saragossa (Espanya)

La policia rural espanyola (Guàrdia Civil) investiga des del passat cap de setmana la profanació de tres nínxols del cementeri d'Ontinar de Salz durant la nit de divendres passat. Una veïna de la localitat va donar la veu d'alarma en trobar-se el dissabte al matí, durant una visita al cementiri, amb tres fosses obertes.
Segons va explicar l'alcalde de la localitat, Santiago Azón, en el moment de la profanació dos dels nínxols es trobaven buits, mentre que l'altre tenia al seu interior un fèretre, que portava allí 37 anys i que va aparèixer fora de la seva cel·la sense obrir.
Aquest fet "insòlit" i "macabre", segons el va definir el primer edil, ha creat commoció entre els veïns d'Ontinar, que no troben explicació per el fets. Descartat el mòbil del robatori, ja que l'única caixa que hi havia als nínxols no va ser oberta, tots els indicis apunten a un joc macabre, relacionat bé amb ritus satànics o de rol.
Santiago Azón va descartar, per la seva banda, que es tracte d'una bretolada juvenil o que estigui relacionat algun veí del municipi. "No crec que ningú de la zona tingui res a veure amb aquest incident. L'elecció d'Ontinar deu haver estat producte de l'atzar de desaprensius", va assegurar.

Antecedents
Encara que l'alcalde de la localitat va assenyalar que no hi ha cap antecedent de profanació de tombes, al gener d'aquest mateix any es va produir un episodi estrany a les portes del cementeri d'Ontinar. En aquesta ocasió, es van trobar budells d'animals morts i espelmes que, segons fonts veïnals, responien a un ritual budista.
Aquesta troballa va formar part, segons la mateixa versió, d'un ritual encarregat a dos budistes brasilers per a evitar una operació immobiliària a la localitat. Santiago Azón, que va confirmar el fet i va reconèixer haver sentit aquesta hipòtesi de mans d'un veí, va restar credibilitat a la seva vinculació amb una "operació urbanística" per l'insòlit que seria el cas.
Així mateix, el primer edil va dubtar de la relació de l'episodi viscut al gener amb la profanació de tres tombes la setmana passada. En qualsevol cas, tinguin relació o no els dos casos amb la venda de terrenys, la veritat és que les parcel·les que haurien tingut per objecte aquest conjur, un anell que rodeja el municipi, ha suscitat l'interès de nombroses empreses i cap ha aconseguit encara tancar l'operació.

“El Periódico de Aragón”