diumenge, 9 d’octubre de 2011

Peres condemna les profanacions en cementiris àrabs i cristians d'Israel

El president de l'Estat israelià, Shimon Peres, ha condemnat els actes de vandalisme i profanació de tombes en dos cementiris, un de musulmà i un de cristià, a la població àrab de Jaffa, pertanyent al municipi de Tel Aviv. Peres ha titllat d'"acte criminal i deshonrós" aquestes agressions, que, afirma, "s'oposen als valors morals de la societat israeliana". El cap de l'Estat exhorta també les autoritats a "fer tot el que sigui necessari" per trobar els autors d'aquest acte criminal a fi de portar-los davant la Justícia al més aviat possible.
Unes 25 tombes han estat profanades als dos cementiris i a les seves làpides han aparegut missatges com "mort als àrabs" o "política de preu", en referència a l'estratègia de grups radicals jueus, principalment colons, d'atacar propietats o símbols palestins com una manera de compensar desmantellaments forçosos d'assentaments per part de l'Exèrcit israelià.
Segons les primeres investigacions, els fets van tenir lloc divendres, en vigílies de l'inici de la jornada de Yom Kippur, la més solemne del calendari hebreu, durant la qual es paralitza tota activitat. La profanació de tombes de la comunitat palestina amb ciutadania israeliana resident al sud de Tel Aviv succeeix un altre tipus d'atacs contra llocs de culte musulmans a Israel i Cisjordània, així com agressions i assetjament a forces de seguretat als territoris ocupats per colons jueus.
Tots els assentaments jueus en el territori ocupat palestí el 1967 són il·legals segons el dret internacional. D'acord amb els càlculs dels serveis de seguretat interna israeliana, el Shin Bet, els extremistes jueus d'extrema dreta no necessiten en l'actualitat "excuses" per actuar i desenvolupar actes violents contra palestins o els seus centres de culte.

El Periódico de Catalunya, ed. digital,  (8 d'octubre de 2011).