dissabte, 30 d’octubre del 2010

Itinerari dramatitzat a Reus

A Reus, on estan en procés de reforma dels mausoleus municipals com ara el del General Prim o el de Boule, volen ensenyar el cementiri pel seu atractiu turístic, i ho fan amb una ruta dramatitzada que realitza la companyia La Gata Borda. D'altra banda, el públic que visiti el cementiri es trobarà música en directe per primera vegada.

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre

divendres, 29 d’octubre del 2010

De les ànimes i de les arts

Els Serveis Funeraris Integrals han organitzat per aquest cap de setmana, coincidint amb la festivitat de Tots Sants, dos itineraris pels cementiris de Vilanova i la Geltrú i Sitges. La primera visita serà a Vilanova, sota el títol de L'ànima artística del cementiri. La segona, serà al cementiri de Sant Sebastià de Sitges i es titula La ruta de les ànimes. L'objectiu d'aquesta iniciativa és explicar la història dels dos recintes mitjançant els personatges cèlebres que hi estan enterrats i de l'obra d'importants arquitectes i escultors que van deixar la seva petjada en les monumentals tombes dels indians. La visita de demà dissabte començarà a les 12 del migdia i permetrà descobrir les tombes de personatges il·lustres com Víctor Balaguer, Manuel de Cabanyes, Joaquim Mir o Francesc Gumà. Algunes d'aquestes tombes són obra d'arquitectes de renom de l'època com Bonaventura Pollés o Domènech Estapà.

 Panteó on hi ha enterrat l'escriptor Víctor Balaguer, al cementiri de Vilanova i la Geltrú.

La visita al cementiri de Sant Sebastià de Sitges es farà diumenge també a partir de les 12 del migdia. La història d'aquest recinte també va estretament lligada a l'arribada dels indians a la vila. Les famílies que havien fet fortuna a Amèrica invertien el seu capital en grans cases i palauets senyorials, però també en bellíssimes escultures que els acompanyarien en el repòs etern. La ruta del cementiri de Sant Sebastià permet descobrir un dels patrimonis monumentals funeraris més rellevants d'aquell temps, amb obres d'escultors i arquitectes reconeguts com Josep Llimona, Frederic Marès, Manuel Fuxà, Agapit Vallmitjana, Alexandre Mariotti o Pere Jou. En les visites, a més dels indians també es poden conèixer referències històriques de personatges reconeguts al Garraf.
El valor històric, cultural i artístic dels cementiris de Vilanova i la Geltrú, Sitges i Vilafranca del Penedès els ha permès entrar a formar part de l'ASCE (Association of Significant Cementeries in Europe). La inclusió en aquesta associació ha obert les portes a les rutes turístiques associades a aquest tipus de visita cultural. A Vilafranca, les visites ja es fan de manera habitual durant la tardor i la primavera. A Sitges van començar a fer-se amb periodicitat juntament amb les rutes modernistes. I, a Vilanova i la Geltrú, es fan encara de manera esporàdica. Aquests tres cementiris, però, garanteixen un potencial pel seu valor com a testimonis de l'auge viscut al Garraf i l'Alt Penedès durant el segle XIX.

El Punt Penedès

dimecres, 27 d’octubre del 2010

Lloret organitza visites guiades al cementiri modernista per Tots Sants

L'Ajuntament de Lloret de Mar organitza visites guiades al cementiri modernista de la localitat pel pont de Tots Sants. Segons el consistori, es tracta d'un dels espais d'art fúnebre modernista més rellevants de tot Catalunya. Les visites guiades, que seran gratuïtes, es portaran a terme el dissabte 30 i diumenge 31 a les dotze del migdia. Segons els organitzadors, estan dirigides al públic adult i la seva durada serà de 45 minuts.
A les visites es tractarà tant el context històric de la seva construcció com la simbologia dels panteons més destacats. Segons el consistori, al cementiri de Lloret es conserva la petjada de la cultura indiana. La seva reforma a finals del segle XIX va ser impulsada per un sector de població enriquit i la vinculació de les famílies a les quals pertanyien estaven tot sovint relacionades amb les Amèriques, el comerç d'ultramar i la riquesa que generava. Hi van participar artistes de primera línia com Puig i Cadafalch, convertint el projecte de Lloret en una necròpolis d'alt interès artístic i sociològic.

Diari de Girona

dimecres, 6 d’octubre del 2010

Exposició "Cementiris de Barcelona"

Demà dijous 7 d’octubre a les 19h s’inaugura al centre cívic Torre Llobeta li fins el  dia 30 l’exposició “Cementiris de Barcelona” del col·lectiu Ull de Peix. La mostra recull quinze imatges, una per autor, fetes als cementiris de la ciutat de Barcelona.
En aquestes fotografies els autors pretenen mostrar records d’històries i sensacions, de vegades rodejats d’una aura de cert misteri, d’altres, plens de tendresa,… Els cementiris de Barcelona són, tant com la ciutat i els seus habitants, diferents entre si, i els podem veure canviar amb el sol o la pluja, amb el fred o la calor, al matí o a la tarda, a l’estiu o a l’hivern. Els cementiris no són sempre tristos i foscos, ni llocs on només es pot sentir por o enyorança…
Pot cridar l’atenció el fet que cadascun dels quinze fotògrafs que hi ha col·laborat individualment tingui una visió de vegades diferent de la mateixa realitat. En algun cas, es pot advertir un mateix motiu interpretat i tractat de manera distinta segons la mirada de qui l’ha captat amb la seva càmera.
A la mostra podrem veure els treballs d’Antonio Montavez, Encarna Mancha, Erika Belloso, Jordi Picart, Josep Prat, Meme, Miguel Sánchez, Miquel García-Donas, Paco Peñaranda, Kepa, Ramón Micó, Sabina Salicrú, Tomás Pablo, Usitu i Whitty.

barcelonaphotobloggers.org