dilluns, 14 de juny de 2010

Barcelona lidera la ruta cultural europea dels cementiris

Montjuïc i el Poblenou estan entre els 49 recintes elegits en 16 països

El patrimoni artístic, històric i cultural de Barcelona brilla fins i tot en el cas dels recintes funeraris. L'ajuntament promou des del 2006 rutes culturals per divulgar els valors monumentals dels cementiris de Montjuïc i el Poblenou i impulsa un recorregut europeu de cementiris des de la presidència de l'ASCE, sigles en anglès de l'associació dels cementiris europeus més destacats. Ara, el Consell d'Europa ha anunciat el reconeixement oficial d'aquesta ruta com a bé cultural de l'organisme.
La distinció arriba després que la presidenta de l'ASCE, María Luisa Yzaguirre, defensés a Estrasburg la candidatura d'aquest recorregut davant altres iniciatives com les rutes de l'art rupestre, de ciutats termals o de paisatges modernistes, segons va informar ahir l'ajuntament.


6.000 visitants

El president de Cementiris de Barcelona, el tinent d'alcalde Jordi William Carnes, ha dit que la nominació «contribuirà a divulgar Montjuïc i el Poblenou entre els que visiten Barcelona i també entre els mateixos ciutadans desconeixedors, en molts casos, d'aquest tresor tan pròxim». L'últim any, 6.000 persones han participat en les dues rutes, un miler d'elles en les visites guiades nocturnes. Per cobrir la diversitat d'interessos dels ciutadans, Cementiris de Barcelona organitza recorreguts temàtics que van des dels aspectes històrics fins als artístics, incloent-hi les moltes anècdotes urbanes que conserven els recintes.
La ruta reconeguda pel Consell d'Europa reuneix 49 cementiris de 37 ciutats en 16 països i té cinc milions de visitants. S'ha constituït un comitè científic i fins al 2012 es crearà una pàgina a internet i s'editaran un llibre i guies turístiques.

El Periódico de Catalunya

diumenge, 13 de juny de 2010

El Consell d'Europa aprova la inclusió de Barcelona en la Ruta Europea dels Cementiris

El Consell d'Europa ha confirmat oficialment aquesta setmana la inclusió de Barcelona en la futura Ruta Cultural Europea dels Cementiris. L'itinerari, que es duu a terme a la capital catalana des del 2004 al cementiri Poblenou i que des del juny del 2008 es fa també al de Montjuïc, vol donar a conèixer el patrimoni artístic, històric i cultural dels recintes funeraris de la ciutat. La ruta europea inclourà 49 cementiris de 37 ciutats de 16 països europeus, que engloben anualment cinc milions de visitants. De moment ja s'ha format un comitè científic i fins el 2012 es preveu crear una pàgina web, elaborar un llibre, preparar guies turístiques de la ruta i fer activitats divulgatives.

ACN