dijous, 20 de març de 2008

El cementiri del Poblenou a Barcelona adapta els nínxols a les noves mides dels morts

El cementiri del Poblenou, el mes antic de Barcelona, fa obres per adaptar els nínxols més vells i on feia temps que no s'hi podia enterrar ningú, a les mides actuals dels morts i l'embalum de les caixes.
Del total de 30.000 sepultures que té el cementiri, se n'hauran de modificar unes 5.000 per fer-les uns vint centímetres més llargues. La dificultat afegida és que aquest cementiri forma part del patrimoni arquitectònic protegit, i totes les actuacions s'hi han de fer amb molta cura.
De moment, ja s'han invertit 450.000 euros a rehabilitar 1.347 nínxols i desmuntar i construir de nou la tanca exterior que dóna al carrer Taulat.
Primer es va desmuntar pedra a pedra tota la paret del carrer Taulat, i es va enretirar uns vint centímetres cap al carrer. Per la part de dins del cementiri, es van retirar provisionalment tots els elements decoratius, els símbols de la maçoneria de pedra natural que formaven l'embocadura dels nínxols, i es va sanejar l'estructura. Així es van poder allargar vint centímetres les sepultures sense perdre espai al cementiri. L'ampliació ja es va fer amb formigó i després es van tornar a posar les pedres antigues reforçant-les amb ancoratges d'acer galvanitzat.
L'operació, que pel cantó del carrer Taulat ja està quasi acabada, es repetirà ara per la resta de la tanca del cementiri i en una illa interior que és la més antiga. Les obres, que van començar a finals de l'any passat, continuaran aquest i s'acabaran l'any que ve. En total costaran 1,3 milions d'euros.
Els nínxols que hi ha a la tanca del cementiri són de l'any 1855. Van ser construïts d'obra de fàbrica en totxo massís i rematats amb una solera de doble volta amb rajoles ceràmiques. L'embocadura és de pedra natural de Montjuïc.

Sepultures en venda
Dels 1.347 nínxols que hi havia a la tanca del carrer Taulat, 800 estaven buits de feia anys. En alguns casos puntuals s'havien fet enterraments guanyant uns centímetres per la part del davant fent avançar la llosa que tanca la sepultura. Però en la majoria, l'Ajuntament oferia als propietaris un nínxol provisional si tenien necessitat d'enterrar algun familiar. Passats uns anys, si es podia fer un a reducció de les restes del difunt, s'enterraven als nínxols petits que eren propietat de la família.
Una part dels nínxols rehabilitats ja no tenen propietari i l'Ajuntament els posarà a la venda a un preu que varia en funció de l'alçada i que és de 1.200 euros de mitjana.

Maria Favà, Avui